Toivekonsertti - Kuule minä sävellän
Kuule, minä sävellän! -projektin toimintamalli ja työskentelytapa saa yhteisen perustan yhteistyökumppaneiden, säveltäjien ja opiskelijoiden koulutuspäivillä. Näissä workshopeissa harjoitteisiin tutustuttamisen lisäksi luodaan koulutuksen ja toiminnan pelisäännöt ilmaisun ja vuorovaikutuksen näkökulmasta. Työskentely pohjaa Keith Johnstonen improvisaatiometodin filosofiaan ja rakentavan vuorovaikutuksen malliin. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Luovat muusikon taidot -koulutuksessa (Luomus) on kehitelty Johnstonen filosofiaa laajentaen sitä musiikkiin ja eri taiteisiin. Kuule, minä sävellän! -koulutuksessa on viety harjoitteita eteenpäin yhteistyössä ammattisäveltäjien kanssa Tärkeintä on, että lapsi, joka osallistuu prosessiin, tulee nähdyksi, kuulluksi ja vakavasti otetuksi juuri sellaisena kun hän on ja juuri niiden ideoiden kanssa, jotka hän haluaa tuoda esille projektissa.
Lue lisää: http://www.uniarts.fi/uutishuone/luomus-opinnot-tarjoavat-valmiuksia-yleisön-kohtaamiseen
Toivekonsertti: Harjoitteita
Toivekonsertti, teosesittelyt
Blomstedt, Pau: li: Infernaalinen Torni
Teoksen tarkoitus on kuvata luontoa sekä tulta.
Jaakkola, Iiris: Life of Birds
Ensimmäiseksi linnut ovat kotipuussaan metsässä ja heillä on meneillään normaali aamu. Puun alla katselee sello-kettu. Seuraavaksi ihmiset tulevat autoinensa ja kaatavat lintujen pesäpuun. Linnut joutuvat turvattomiksi ja kettu vaanii heitä. Linnut pääsevät kuitenkin pakoon ja löytävät uuden pesäpuun. Lopussa he ovat iloisia.
Kaija, Sirkku: In a Secret Forest
Sävellykseni kertoo kolmen karhun ja linnun elämästä tulevaisuuden metsässä. Idean metsästä sain Luonnontieteellisestä museosta. Ensimmäisestä keksimästäni melodiasta tuli mieleen karhuperhe ja siitä se sävellys sitten lähti. Aluksi tein melodiaa pitkälle ja lopuksi taustalle lisättiin enemmän soittimia.
Soitan itse poikkihuilua, joten se soittaa paljon melodiaa. Pidän marimban, vibrafonin, huilun ja klarinetin äänestä. Toivottavasti kuulet sävellyksestäni kavereideni lempi käärmekohdan.
Linsiö i Salo, Aina: Rauhan metsä
Sävellykseni kertoo luonnon eri maisemista ja vie kuulijan keskelle metsää. Silmät voi laittaa kiinni jos haluaa. Sävellyksessäni on neljä eri osiota: Luonto, Kukat, Vesi ja Linnut.
Luonto-osa kertoo maisemasta, jossa on lintuja, kukkia, puita, puroja, järviä ja lampia. Luonto-osio toistuu monta kertaa.
Kukat-osa kertoo, kun kukat kasvaa ja kun kukat heiluvat tuulessa.
Vesi-osa kertoo järvistä, puroista, lammista, kun vesipisara tippuu lehdelle ja kun vesi menee puroa pitkin.
Linnut-osa kertoo kun lintu lentää ja kun lintu hakkaa puuta.
Luukkanen, Aarni: Storytime
Kappaleessani on rento ja lempeä alku kun lapset leikkivät ulkona. Kun edetään, niin kappaleen luonne muuttuu jännittyneeksi kun lapset löytävät aikakoneen ja menevät sisään. Sitten Kappaleessani kuuluu hieman yllättävä sävy, kun lapset päätyvät liituajan luolaan, missä luolamiehet koputtelevat seiniä nuijalla. Kappaleeseen tulee huippukohta kun parvi t-rexejä rymistää ohi uhaten tallata luolamiehet ja lapset alleen. Kappaleen loppu on hieman haikea kun lapset palaavat kotiin ja harmittelevat seikkailun loppumista, mutta silti he ovat melko iloisia ja löytävät pallon, jolla jatkaa leikkejä.
Matikainen, Neela: Fabienne
Biisini kertoo lempi ponistani, joka kuoli viime syksyllä. Ponin nimi oli Fabienne ja siitä biisini sai nimensä. Fabiennen jalat olivat aina olleet hyvin herkät. Kun Fabienne ystäviensä kanssa oli laitumella, Grit-poni potkaisi Fabiennea jalkaan ja Fabienne jouduttiin lopettamaan.
Biisini alku on hyvin rauhallinen ja se kertoo siitä, kun Fabienne oli laitumella syömässä ruohoa. Rauhallinen kohta loppuu äkkinäiseen jännityskohtaan, joka kertoo Gritin potkusta. Biisissäni mennään pari päivää ajassa eteenpäin siihen päivään, kun saan kuulla tapahtumasta. Tämän jälkeen biisissäni kuullaan surullisia kohtia, muun muassa kun itken kotona.
Biisini lopussa on anteeksiannonkohta. Oikeastaan anteeksianto Gritille tapahtui noin kuukausi sitten kun ratsastin Gritillä. Grit ei ollut koskaan käyttäytynyt niin hyvin tunnilla ja minusta se tuntui anteeksipyynnöltä. Anteeksiantokohdassa on rauhallisia kohtia, mutta myös olen yrittänyt pitää huolen siitä, että se kuulostaa siltä etten koskaan unohda Fabiennea, sillä niin se on.
Mäkinen, Ben: Laiva matka
Biisi kertoo laivamatkasta, jossa 12-vuotias poika menee perheensä kanssa laivalle Viroon. Laiva lähtee ihan normaalisti satamasta, mutta kun laiva pääsee avomerelle... Matka kestää yhden yön ja päivän. Poika voi huonosti illalla ja tulee merisairairaaksi. Hän menee nukkumaan, herää, syö ja käy hyvillä mielin maissa.
Nyberg, Raul: Qwarder - monta tarinaa
Kappaleessa on monta tarinaa. Yksi on fantasia kertomus, jonka alussa näkyy maisema ennen nykyistä aikaa, jossa on sota meneillään. Pahojen marssivaa armeijaa kuvastaa rytmikäs kohta, jossa Hi-Hat soittaa neljäsosia taustalla. Sitten tulee kohta, joka kuvastaa sodan tekemiä tuhoja ja suruja. Sitten hyvät perääntyvät, mutta perääntymisen jälkeen he päättävätkin taistella vielä viimeisillä voimilla, ja taistelu on entistäkin tiukempi ja raaempi, kunnes hyvät voittaa ja kaikki on melkein ennallaan.
Mutta sinulla, joka luet tätä, voi olla aivan erilainen näkemys tästä sävellyksestä. Minulla on kyllä koulussa tarina työn alla, ja se on periaatteessa myös yksi tämän tarinoista.
Pulkkinen, Oona: Vadelmatoukan neljä vuodenaikaa
Kappale kertoo vadelmatoukan vuodesta ja vuodenajoista. Marimba kuvastaa vadelmatoukkaa, sadeputki sadetta,kontrabasso ja patarummut ukkosta, piccolo ja klarinetti perhosen lentoa. Kesällä vadelmatoukka pelästyy isompia eläimiä ja juoksee läheisen joen rannalle jossa se opettelee uimaan. Syksyllä vadelmatoukka pelästyy ukkosta ja sadetta.Talvella vadelmatoukka ihmettelee lunta ja liukastelee jäällä. Keväällä vadelmatoukalle kasvaa siivet, koska se luuli, että se olisi vadelmatoukka mutta se olikin perhosen toukka.
Saarikko, Valtteri: Koraali nro 1
Koraali nro 1 koostuu kahdesta osasta:
Ensimmäinen osa kertoo metsästä. Metsästä ei ole oikein mitään tarinaa koska helpoin tapa minulle oli tehdä ilman mitään tarinaa.
Toinen osa on niin sanottu finaali, se on kappaleen loppu. Tästäkään osasta ei ole tarinaa. Tämän finaalin on tarkoitus johtaa kappale loppuun.
Lähdin ensin vaan kehittelemään joitain sointukulkuja - mistään niistä ei ollut mitään itua. Koitin sen jälkeen kehitellä jotain tarinaa, en kuitenkaan tälläkään kertaa saanut mitään ideaa. Kerran koitin keksiä melodiaa. Keksin tällä kertaa pienen melodian, josta tuli lopulta kappaleen alku ”metsä”. Koetin tämän jälkeen keksiä jatkoa, mutta jouduin kuitenkin jättämään tämänkin idean unholaan.
Ensin en todellakaan keksinyt käyttää kertausta. Koitin sitten vaan puskea jotain - ei tullut mitään. Sitten keksin kerrata, samalla hetkellä keksin kerrata eri sävellajissa.
Tästä ideasta tuli virallinen. Tässä välissä haluan sanoa, että tein koko ajan työtä mutta ehkä suurin osa entisistä ideoista säilytettiin mutta niitä ei koskaan käytetty hyväksi. Sitten kun aikaa ei ollut enää paljon, olin aika vaiheessa kappaleeni kanssa. Siksi kaikki ideat oli otettava. Onneksi ne olivat suurin osa hyviä. Sitten kappaletta alkoi syntyä. Kappaleen ei ole erityisen pitkä noin kaksi minuuttia tai ehkä enemmän. Valikoin soittimet jotka mielestäni viittasivat jotenkin metsään. Meni muutama viikko. Koitin kotonakin työstää kappalettani ja pian kappale olikin valmis.
Thuren, Elli: Ephemeral
Sävellykseni kertoo näkemyksestäni millainen maailma tulevaisuudessa on. Se kertoo siitä kun ihmisiä ei enää pitkään aikaan ole elänyt, ja miten eläimet vaeltavat pois maapallolta. Ensin kuin unessa, mutta sitten totuus iskee. Uni selviää todeksi mutta kulkue ei olekaan se ihana onnellinen ja mukava. Pieniä toivonpilkahduksia syttyy, mutta ne kuolevat pois. Kulkueessa on mukana useita erilaisia eläimiä kuten mammutti (patarumpu), linnut (huilu ja klarinetti)ja peuroja (viulu) jotka haihtuvat koko maailmankaikkeudesta kuin tuhka tuuleen. Jäljellä on enää avaruus ja tähdet kauneuksineen.
Toivonen, Liisi: Imagination
Alku: On kuin menneisyys. Se tulee kovaa ja voimakkaasti.
A-osa: A-osan alku on kirkonkellot. Kirkonkelloina soivat putkikellot ja huilu. A-osa jatkuu huilusoololla. A-osa esittää nykyaikaa.
B-osa: B-osa on aika lyhyt alkua muistuttava osa, jossa soi klarinetti, kontrabasso ja patarumpu.
C-osa: C-osa kestää vain neljä tahtia ja muistuttaa hieman käärmemusiikkia.
D-osa: D-osa on iloinen loppuluritus, jossa soi melkein kaikki soittimet. D-osa on todella iloinen lopetus kappaleelle.